Çandır Köyündeki Kaunos Antik Kenti Karya egemenliği altında, fakat kendine özgü kültürü olan, bağımsız bir şehir devletiydi. Kentin etrafı ayrı ayrı tarihlerde yapılmış duvarlarla çevrilidir. Merkezinde Helen - Roma tarzında tiyatrosu,hamamı,agorası,dükkanları,limanı çeşmeleri bulunur. Nüfusu 4 bin kişiyi aşmamıştır.
Halkın büyük çoğunluğu balıkçılık,incir yetiştiriciliği,hayvancılık ve deniz ticareti ile uğraşmıştır. Kent ve çevresine hakim, yaklaşık 152 metre yükseklikte dik kayalık olan Akropolis Tepesi ve onun uzantısı olan burun üzerinde yer alan küçük kale Kaunos'un hem savunma hem de kült merkezleri idi.
Arkaik ve Erken Klasik dönemlerdeki(M.Ö.7. - M.Ö.5 yy. başları) yerleşim,akropol ve küçük kalenin sırtlarından geçip, kenti güney ve güneydoğudan kuşatan kısmen yontulmuş iri taşlarla örülmüş arkaik sur ve duvarlarının arasındaki çanak içinde yer almaktaydı. Sur ve kulelerle korunan küçük kale, bu dönemde denize uzanan bir burundu ve hem güneyindeki hemde kuzeyindeki koylar Kaunos'un limanlarıydı.